Kanserle beslenme arasındaki bağ için ne düşünüyorsunuz ?
Sizce kansere yakalanmamak için mutlaka yapmamız ve kesinlikle yapmamamız gereken şeyler ne ?
“Şunu ye kanser olma, ya da bunu yeme kanser olursun!” Bunca yıl sonra şöyle düşünüyorum; yok böyle bir şey!
Sigara da mı?
Hayır tabii, sigaranın zararı çok ortada. Hep söylüyorum, girdiği yerden itibaren bütün vücudu dolaşıyor ve her yere zarar vererek dışarı çıkıyor o duman!
Sigara içtiği halde kanser olmayan bir sürü insan da var?
Evet nüfusun yüzde yirmilik bir bölümü sigaraya karşı daha dirençli bir vücut yapısına sahip. Ama onlar da sigaraya bağlı başka ciddi akciğer hastalıklarıyla savaşmak zorunda kalıyor. Kansere dönecek olursak; hiçbir şeyin doğrudan kansere sebep olmadığını ya da önleyici gücü olmadığını artık biliyoruz.
D vitamini öneriyorsunuz ama…
Evet o çok önemli. Eskiden Afrika’daki insanların yeşillik yedikleri, stresli bir hayat yaşamadıkları için kansere daha az yakalandığını düşünüyorduk. Alakası olmadığı artık biliniyor. Güneşten dolayı D vitamini seviyeleri çok yüksek. Tam tersine İskandinav ülkelerine doğru gittikçe kanser görülme sıklığı ciddi olarak artıyor. Çünkü orada da güneş yok. Yakın zamanda bunun sebebi anlaşıldı. D vitamini vücutta yüksekse, hücreler kanserleşmeye giderken o yolu kesiyor ve kanseri önlüyor.
D vitamini almanın en iyi yolu ne?
Artık güneş eskisi gibi değil, o da zararlı. Bu yüzden doğrudan güneşe çıkmayı asla tavsiye etmiyorum. Tavsiyem şu: Eğer çok sık böbrek taşı düşüren biri değilseniz, her ay bir ampul D vitaminini bir çorba kaşığı zeytinyağına koyuyorsunuz. Yarısını siz içiyorsunuz, diğer yarısını da yanınızdaki yakınınız. Bunu ayda bir gün yapmanız yeterli, üstelik inanılmaz ucuz. Enfeksiyonlara ve kansere karşı koruyucu etkisi var D vitaminin. Alzheimer riski bile D vitamini ile alakalı. D vitamini çok ucuz olduğu için öksüz bir madde. Kimse ondan kar etmiyor, bu yüzden yararı bilindiği halde, özellikle önerilmiyor. D vitaminiyle ilgili araştırmaları yapanlar da Ruslar. Biz onlardan tercüme ederek araştırma sonuçlarından haberdar olduk!
Şeker pek çok hastalığın sebebi
Sigara içenlerin doğal olmayan yollarla A,E ve C vitamini almamaları gerektiği söyleniyor?
Hiç alakası yok. Sigara içenlerde C vitamini eksikliği olabilir ama bunun da neye yol açtığı bilinmiyor. Ama C vitamini doğal yolarla alın, en iyisi o.
Şeker eşittir zehir olarak görülüyor. Siz de kesinlikle kullanmadığınızı söylüyorsunuz. O kadar fena mı durum? Küçük çocukları nasıl uzak tutacak aileler?
Şeker çok ama çok zararlı. Küçük çocuklarda büyüme hızı çok yüksek ve enerjiye ihtiyaç var, onun için daha makul olabilir ama ergenliğe ulaştıkça bilinçlendirerek onları bu alışkanlıktan kurtarmak lazım. Yoksa obezite, şişmanlık dünyadaki en büyük sorunlardan.
Şekerin zararlı tarafı bu mu, yoksa kanserle doğrudan ilişkisi de olduğu için mi zararlı ?
Obez olanların kanser riski yüksek zaten. Her türlü hastalığa zemin hazırlayan bir madde şeker. İnsanlık yakın zamanda kadar böyle bir madde kullanmıyordu. 500 senedir hayatımızda bu. Buğdaya karşı da bir reaksiyon var artık insan vücudunda. Onu da sınırlı kullanmak lazım. Ama asıl şeker! Mutlaka kesmeli. 12 yaşındaki kızımı ikna ettim bu konuda, artık kullanmıyor.
Peki hiç mi dayanamadığınız bir gıda yok?
Bakın hiçbir şeyin mutlak yasağı yok. Çok canınız mı çekti, tabii tadacaksınız.Ama makul miktarlarda ve sıklıkla değil. Ben Taş Devri Diyeti’ne inanıyorum. İnsanların elinde listeyle dolaşması gerekmiyor. Temel şey şu: bundan binlerce yıl önce ne varmış, ne yenirmiş? Et, taze sebze, taze yemiş. Bunların dışında hiçbir şey yok! Konserve edilmiş ya da pakete girmiş her şey zararlı.
Taze besinlerin güvenilirliği de tartışmalı…
Evet başımızda böyle bir dert var. Bu sebzeler yetiştirilirken kullanılan ilaçlar sağlığa son derece zararlı. Benim içinde 40 metrekarelik taş kulübem olan bir zeytinliğim var. Bizzat ilgileniyorum bu işle ve zeytinler için bir Japon’un geliştirdiği özel solüsyonu kullanıyorum mesela. Hem zararlı her şeyi öldürüyor hem de sağlığa zararlı değil. Son derece de ucuz. Böyle çözümler kullanılmalı. Bu arada zeytinyağı tüketimini mutlaka arttırmalıyız. Her şeye yararlı ve pek çok hastalığı önleyici etkisi var.
Uykunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi ne kadar?
7 saat mutlaka uyumak lazım. Gece uykusu sağlık için çok önemli. Mesela gece çalışanlarda kanser riski daha yüksektir.