Kanser teşhisinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Bir yandan klasik görüntüleme cihazları çok gelişti. Spiral Bilgisayarlı Tomografilerde (BT) hız 256'ya ulaştı. Magnetik Rezonans (MR) cihazlarında da 3 taşla keskin görüntülerle başka bir boyuta ulaşıldı. Diğer yandan yeni fonksiyonel görüntüleme aletleri ortaya çıkıyor. Bunların öncüsü olan pozitron emission tomografi (PET-BT) vücudumuzdaki organ ve lenf bezlerindeki 5 mm ve üzeri kanserli dokuları, bazı durumlarda %95 kesinlikle, bulunduğu yeri de belirleyerek görüntülenebiliyor ve tedaviye yanıtı da klasik görüntüleme yöntemlerinden daha erken ve kesin gösterebiliyor. Ayrıca bir PET-BT incelemesinde tüm vücut, bazı durumlarda beyin dahil olmak üzere, görüntülenebiliyor. Halbuki tüm vücudu görüntülemek için en tercih edilen yöntemler, beyin MR'i, toraks BT, batın MR'i ve kemik sintigrafisi hem daha komplike bir grup inceleme gerektiriyor hem de alınan sonucun hassasiyeti tek bir PET-BT çalışmasından daha düşük oluyor.
Laboratuar yöntemlerinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Bir yandan yeni aletlerle standart kan testlerinde alınan sonuçlar hem sürat hem kesinlik açısından mükemmelleşti. Bir yandan patolojik yöntemler kalite ve nitelik açısından çok gelişti. Patoloji uzmanları kanserin teşhisi konusunda bizim göz ve kulağımız olmaya devam ediyorlar. Diğer yandan genetik laboratuarlarında tümör parçasının incelenmesi sonucunda hangi biyolojik yapıda olduğu veya hangi ilaçlara daha duyarlı olduğu belirlenebiliyor.
Tansan Onkoloji'de biz bu yöntemlerin bazılarını bünyemizde veya binamızda, bir kısmını da dışımızdaki uzman laboratuar ve görüntüleme merkezleriyle kullanarak birçok durumda 48 - 72 saat içinde kanserin var olup olmadığını ve hangi evrede olduğunu ve hatta bazı özel durumlarda biyolojik yapısını da öğrenebiliyoruz. Bu şekilde hastanın kendi kanserinin tedavisi için en etkili tedavi programını kemoterapi ilaçları ve/veya biyolojik ilaçlar kullanarak belirliyoruz. Uzman hemşire kadromuz büyük bir titizlikle en uygun ilaçları uzman doktorlarımızın direktif ve başhemşirenin süper vizyonu altında kısa sürede hazırlıyor. Tedavide kullanılan kemoterapi ilaçları veya biyolojik ilaçlar, çeşitli yöntemlerle, perfüzyon pompaları, ambulatuar (seyyar) pompalar ve diğerleri vasıtasıyla hastalara uzman doktorların gözetimi altında uygulanıyor.
Bu tedavileri belirlerken proteomics (genlerin ürünü olan ve her şeyi belirleyen proteinlerin incelenmesi) konusundaki son gelişmelerin sonuçlarını dinamik bir biçimde tedavimize yansıtmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda kanser tedavisinin gelişiminin hızlanarak devam edeceğini ve yeni tedavi kapılarının açılacağını umuyoruz.
Hastalar ve yakınları kliniğin kapısından girdikleri andan itibaren büyük ailemizin bir parçası olurlar ve bizden her zaman sevgi, saygı ve yakınlık görürler. Amacımız mümkün olabilecek durumlarda hastalarımızı, hırpalamadan, en iyi ve modern ilaçlarla tedavi ederek iyileştirmektir. Tıbbın henüz hiçbir şekilde iyileştirmesi mümkün olmayan durumlarda, hastalarımızı olabildiğince uzun ama her şeyden önemlisi kaliteli yaşatmaya çabalarız. Bunu yaparken hastayı evinde sevdikleriyle beraber tutmak ve o şekilde ayaktan tedavi etmeyi esas alırız. İnancımız kanserin kronik bir hastalık olacağı günlerin yakın olduğu yönündedir.